Köss szerződést írásban!

Az esküvői fotós szerződés megkötése elengedhetetlenül fontos számotokra. Az okokat felsorolom ebben a bejegyzésben.

esküvői fotós szerződés

Együttműködésünk elengedhetetlen része az esküvői fotós szerződés

Kerüld el az apró betűs részeket!

 • Miért van erre szükség?
 • Mi legyen benne a szerződésben?
 • Milyen részletekre érdemes odafigyelned?
 • Mi az, amit feltétlenül bele kell vennetek a saját érdeketekben?

Azonban mindenek előtt ide kívánkozik a legfontosabb érv, amiért egyszerűen muszáj szerződést kötnöd:

Az esküvő dátumának lekötéséhez elengedhetetlen a szerződés megkötése!

Amíg nem kötötted le a fotósodat addig bármikor visszatáncolhat egy kedvezőbb megbízás vagy (hihetetlennek tűnik, de volt ilyen) egy akciós nyaralás okán. Sajnos van olyan “szolgáltató” aki ezt lelkifurdalás nélkül meg is teszi annak ellenére, hogy szóban elígérkezett. Oldalakat lehetne megtölteni ilyen rémtörténetekkel amikor a jegyespár azt hitte övé a szolgáltató esküvőjük napján, és röviddel az esküvő előtt derül ki, hogy mégsem. Legyünk azonban tényszerűek: néha a fotós marad hoppon ha nem szerződik, mert a pár “talált egy számára kedvezőbbet” (aki általában egy ismerős), de ezt elmulasztja a fotóssal közölni.

Sokszor viszont a párok élnek abban a hitben, hogy részükről a telefonos bejelentkezés az adott dátumra már elköteleződés a fényképész részéről, és ezért maradnak fotós nélkül.

E sorokat olvasva ti már nem fogjátok ezt a hibát elkövetni! 🙂

Esküvői fotós szerződés

“Az a szerződés amelyet szóban kötnek meg, annyit sem ér mint a papír, melyre nem írták le.”

(Ismeretlen)

Tehát tartsd magad a mondáshoz: A szó elszáll, az írás megmarad!

Ezt nem valamilyen beteges bizalmatlanság mondatja velem. A megrendelések túlnyomó többsége az esküvőt megelőző 6-12 hónapban realizálódik. Esetleg még korábban. Az esküvő dátumát is ekkor kötöd le a fotós naptárjában, amikor leszerződsz vele.

Mivel az esküvőfotózás nem egy sablonos munka – ez alatt a “minden esküvő más és más” elcsépelt megállapítást értem – hanem egy részletesen testre szabott szolgáltatás. A testre szabottság okán minden megbízás egyedi tartalommal, opciókkal rendelkezik. Rendben van, hogy mindent részletesen átbeszéltek a személyes egyeztetés során, és el is hangzanak a kész anyag átadásának részletei, de őszintén mire fogtok ti, vagy a fényképész emlékezni ebből fél év, egy év múlva. A végén pedig fejvakarás, kínos mosoly, esetleg viták, fenyegetések, ritkábban pereskedés, amivel lezárul egy olyan együttműködés, aminek nem fektették le a részleteit egy szerződésben.

Sajnos a hétköznapi életben nem úgy köttetnek az üzletek, mint a gyémántbizniszben. Aki ott egyetlen egyszer nem tartja magát a szóbeli, kézfogással szentesített megállapodáshoz, az eláshatja magát, ami a jövőbeli üzletkötéseit illeti.

Sokszor hallom, hogy ciki, felesleges, nincs erre szükség.

A magam részéről egyáltalán nem érzem cikinek, ha egy szóbeli megállapodást írásban is rögzítek a másik féllel…. veletek. Ez nem bizalmatlanság. Sőt! Azt feltételezem, hogy aki írásba adja amit mond, az egy megbízható partner, és komolyan gondolja amit mond. Nem csak addig lelkes amíg pusztán beszélünk a dologról.  Szándéka komoly, és azt nem csak a pillanatnyi lelkesedése szülte.

Testi-lelki jó barátok között is romlott már meg a viszony, mert szóban elhangzottakra “másképpen” emlékeztek. Ezt a kellemetlenséget nagyon könnyen elkerülheted.

A megállapodás sok-sok buktatót is tartalmazhat, elsősorban olyanokat amit szóban egyeztettek és utólag nem ugyanazt értitek alatta.

Tehát fontos mindent átbeszélni, és a megállapodást írásban is rögzíteni! Ez nem bizalom kérdése.

Az alábbiakban felsorolom azokat a szempontokat, melyeket mindenképpen érdemes tisztáznod, amikor a kiválasztott esküvői fotóssal szeretnél szerződést kötni.

A mindenképpen tisztázást érdemlő kérdések:

 • Vállalkozóval, vagy egy hobbi-fotóssal álltok szemben?
 • Óradíj, vállalási ár, vagy a megrendelt képek darab szerinti árát kell majd fizetned?
  Az elszámolás során kellemetlen meglepetés érhet, ha ezt a kérdést nem tisztázzátok előre.
 • Foglaló! Ennek kifizetése nem csak őt biztosítja arról, hogy aznapra megbízása lesz, hanem titeket is arról, hogy fotósotok lesz terv szerint.
 • Kapsz-e számlát?
  Ez manapság már nem elhanyagolható, mert egy vélhetően megbízható szolgáltató már eleve a foglaló kifizetésekor ad számlát, ezzel felelősséget is vállal felétek.
 • Referenciáit láttátok-e? Vállal-e minőségi garanciát?
 • Esküvőd mely eseményein kell fényképeznie?
 • Mi a “B” terv, ha esik az eső?
 • Mikor és hol jelenjen meg? Helyszínek és időpontok rögzítése. Ezt utólag emailban is leírhatjátok, ha még valami nincs lefikszálva. Ezt csatolni lehet a szerződéshez.
 • Milyen öltözetben jelenjen meg a szertartásokon és a lakodalom ideje alatt?
 • Meddig marad, mi az utolsó időpont, vagy esemény?
 • Kér-e óradíjat a megbeszélt időpont után a fotózásért, vagy vállalási árról beszéltek?
 • Szállás, étkeztetés, amennyiben a vacsora idejére is fotózást kértek.
 • Kb. mennyi digitális képre számíthatsz?
 • Milyen felbontásban kapod meg a kész anyagot?
 • A digitális képek átadásának módja, adathordozó, esetleg egy letölthető fotógaléria.
 • Utómunka, retusálás,
 • Különleges szín- és fényhatású képek, hány darab?
 • Készülnek-e papír képek, nagyítások, és milyen méretben, mennyiségben?
 • Fotóalbum, vagy fotókönyv? Annak minősége! (CEWE vs FineArt album…. nem ugyanaz a minőség)
 • A teljes anyag átadásának határideje.
 • A szerzői jog, és az esetleges publikáció tisztázása.
  Itt a közösségi portálokon való megosztás feltételeire érdemes kitérni.
 • Foglaló és a fizetés további feltételei.
 • Utánrendelések lehetősége, és ára.
 • Kiszállási díj: benzin pénz, vagy kilométer tarifa? Esetleg benne van a vállaási árban?
 • Mi a terv, ha önhibáján kívül mégsem tud elmenni az esküvőtökre, (Betegség, baleset, egyéb.)

A fentiek részletes egyeztetése, tisztázása szerintem feltétlenül szükséges, ha szeretnéd elkerülni az apró betűs részekből adódó kellemetlenségeket, bujtatott költségeket.

Az előzetes, részletes egyeztetés és szerződéskötés a szolgáltató érdekeit is szolgálja.

Az az esküvői szolgáltató aki vonakodik bármilyen írásos megállapodástól, szerződéstől, vagy nem rendelkezik céges háttérrel, az ne a Te szolgáltatód legyen!

Összegzésül:

Győződj meg arról, hogy egy valódi esküvői fotós szolgáltatóval ültél le egyeztetni (számlaképes vállalkozó) vagy egy hétvégi jövedelemkiegészítés reményében fotózgató amatőr fényképészbe botlottál!

Tisztázzátok az árakat, és a szerződésbe kerüljön bele pontosan, hogy mi mennyibe kerül! Ebből ered a legtöbb félreértés.

Jómagam a vállalási ár híve vagyok.

Az óradíjas maszatolás helyett az előre megbeszélt összeget kell fizetnetek a végén. Akkor is ha tovább kell maradnom, és akkor is ha előbb kell mennem, mint ahogyan előzetesen megbeszéltük. Vállalási áron dolgozom, és ettől nem térek el. Kivéve ha ezt az utólag rendelt szolgáltatások ezt indokolják.

esküvői fotós szerződés megkötése

esküvői fotós

Névjegy Érczi László - esküvői fotós

2007-től foglalkozom hivatásszerűen esküvőfotózással, esküvői fotókönyvek készítésével. Számtalan jegyespár számára készítettem el esküvőjük emlékeit. A legszebb dolog az esküvőt követően, amikor családi fotózásra is engem kérnek a szülők, amikor egy kis jövevénnyel bővül a család.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..