Esküvői kreatív fotózás

Az esküvői kreatív fotózás talán  a legnagyobb odafigyelésre számot tartó része az esküvői fotós feladatainak.

esküvői kreatív fotózás

Nem állítom, hogy itt minden kérdésre választ találsz az esküvői kreatív fotózás témakörében. Azt azonban ígérem, ha megírod kérdésedet, rövid időn belül válaszolok. Akár bele is építem ebbe a bejegyzésbe. 🙂

Kreatív esküvői fotózás képek

Kreatív esküvői fotózás

Az esküvői kreatív képek készítése a pártól és az esküvői fotóstól egyaránt nagy odafigyelést és türelmet igényel. Bármennyire is szépítjük a dolgot, az esküvői kreatív fotózás gyakran kemény feladat a fotósnak és a jegyespárnak egyaránt.

Egy esküvői fotós a kreatív fotózás alatt dolgozik meg  az aznapi honoráriuma kb. 70%-ért 🙂

Ezek a képek a legfontosabbak a párok túlnyomó többségének számára, ezért itt a legnagyobb a tét, és a felelősség. Lássuk miért:

Nem találkoztam még esküvői fotós pályafutásom során olyan esettel, amikor a menyasszony vagy a vőlegény (vagy mindkettő) hivatásos fotómodell lett volna. Azzal viszont rendszeresen találkozom, hogy a pár érthető okokból szeretne úgy festeni a képeken, mintha azok lennének. Ennek természetesen nincs akadálya, de ehhez össze kell dolgoznunk.

Mióta embereket, fotózom rájöttem egy nagy igazságra: mindenkiről lehet jó képet készíteni (ez az igazság első fele). Ez azonban nem megy olyan gyorsan, mint amikor egy mobillal lefotózol valakit a strandon a lángossütő előtt.

És akkor a NAGY igazság másik fele.

Az egyik ember elhiszi magáról, hogy lehet jó képet csinálni róla, a másik pedig nem hiszi el.

Amennyiben te az utóbbi csoportba sorolod magad, és emiatt utálod ha fotóznak, akkor is érdemes egy esélyt adni fotósodnak, és úgy a kamera elé állni, hogy

menni fog… a páromért megteszem!

Számtalan esetben fordul elő, hogy megmutatom fotózás közben az ifjú párnak az éppen elkészült sorozatot. Ennek két oka van:

 • az egyik, hogy kifújhatják magukat egy kicsit (én is 🙂 )
 • a másik, hogy megmutathatom nekik, hogy igenis, róluk…. rólad is lehet olyan képet készíteni amivel elégedett leszel, és tetszeni fogsz magadnak.

Számtalanszor hallom ilyenkor: hú…., rólam még senki sem tudott ilyen jó képet készíteni. Egyszer Ausztriában egy menyasszony még egy cuppanós puszit is nyomott a képemre nagy megkönnyebbülésében 🙂 Nagyon félt a dologtól.

Hol érdemes fotózni?

A fotók készülhetnek szabadtéren, műteremben, egyéb külső vagy fedett helyszínen: szálloda, kastély, múzeum, romkert, park… számtalan lehetőség kínálkozik. Ezt érdemes előre eldönteni, mert kicsi az esély arra, hogy az esküvő napján lesz idő helyszíneket nézegetni. A helyszín választáshoz kérheted fotósod tanácsát, de legjobb, ha ti választotok néhány olyan helyszínt, ami tetszik, illik hozzátok, vagy valamiért kötődtök ahhoz a helyhez. Például ott történt a lánykérés, ott ismerkedtetek meg.

Az viszont fontos, hogy ne néhány négyzetméteres hely legyen. Mindenki szereti az elmosott hátterű képeket (a fotósok is. Ehhez azonban nem csak drága technikára, de nagy térre is szükség van.  Akár zárt helyszínről akár kültéri fotózásról beszélünk, érdemes olyan helyszínt választani ahol adott a nagy tér.

Esküvői kreatív fotózás képek

Az esküvői kreatív fotózás helyszínén legyen tér, lehetőséget adva a letisztultabb képek érdekében.

Mennyi időt érdemes fordítani az esküvői kreatív fotózásra, és mikor?

Felsorolok néhány rendszeresen előforduló kérdést, melyet szinte minden menyasszony, vagy vőlegény feltesz. Talán ez A válaszok talán neked is segítenek megérteni, miért érdemes időt szánni a kreatív fotózásra, miért nem lehet húsz perc alatt nagy csodát tenni.

Néhány kérdés amit a jegyespár rendszerint feltesz az esküvőfotózást megelőző egyeztetés során:

 • Mikorra időzítsük, mely időpont lenne a legmegfelelőbb a nap folyamán?
 • Mennyi időt vesz igénybe a beállított képek készítése?
 • Az esküvőtől eltérő napon is lehet beállított képeket készíteni?
 • Mely helyszín lenne megfelelő?
 • Több helyszínen is lehet fotózni?
 • Mi történik majd, ha esik az eső?
 • Milyen stílusban készülhetnek, készüljenek a képek?
 • Lehet-e ezekből fekete-fehér, szépia, egyéb kreatív fény és színhatású képeket készíteni?

Először azt kell eldöntenetek:

 • Mikor láthatja meg a vőlegény a leendő feleségét menyasszonyi ruhában először?
 • Mennyi időt, fáradtságot szántok a beállított képek készítésére? Mennyire fontos a fotózás ezen része?
 • Legyen egy másik napon?

1. Mely időpont lenne a legmegfelelőbb a nap folyamán?

Itt nem mennék bele abba, hogy a nap mely szakaszában megfelelőek a fények a fotózásra, mert ez a szempont, maximum az esküvőtől eltérő napi fotózás esetén lehet szempont. Vannak persze speciális esetek  -pl. naplemente, kék percek, sötétedés utáni időszak, stb -, amikor a napszakhoz eleve kötve vagyunk.

Amennyiben nincs olyan megkötés, miszerint a vőlegény csak közvetlenül a szertartás előtt láthatja meg aráját, mindenképpen a készülődés utánra javaslom az időzítést, nem későbbre.

Ekkor még tökéletes a frizura, gyönyörű a smink, ép a ruha, nem lépett rá még senki… A Ti türelmetek is még ekkor a legnagyobb. Ezt az esküvői fényképész valószínűleg igénybe is veszi majd. 🙂

A nap elején még motiváltak, és nem fáradtak vagytok a beállított képek készítéséhez.

Amennyiben lehetséges, érdemes a napszaknak megfelelő fényviszonyokat is figyelembe venni. Sajnos a közhiedelemmel ellentétben, nem akkor készíthetőek szép képek amikor legjobban süt a nap. 🙂 Minden azonban ritkán jön össze. Elég idő, szórt fények… minden esküvői fotós álma. Sajnos ritkán teljesül.

2. Mennyi időt vesz igénybe a beállított képek készítése?

Ez általában rajtatok múlik. Egyikőtök sem hivatásos modell, tehát meg kell szoknotok a körülményeket, a fényképésszel történő együttműködést. Az első fél órában ritkán szoktak pergősen menni a dolgok, bármennyire is rutinos az általatok kiválasztott esküvői fotós.

A hatékonyságot segíti, ha van ott veletek valaki, akit jól ismertek, akinek a társaságában fesztelenül viselkedtek, aki segít a ruhádat, sminkedet hajadat eligazgatni. Ha nem Neked, vagy a fotósnak kell ezzel foglalkoznia sok időt megspóroltok majd. Természetesen az sem baj, ha a fényképésznek is van egy asszisztense.

Az időt befolyásoló tényező még, hogy…

… hány helyszínen történik a kreatív fotózás?

Hihetetlennek tűnik, de sok időt vesz el az is, amíg egyik helyszínről a másikra átsétáltok, vagy autóval átmentek.

Tűsarkú cipőben, macskakövön sétálni a Budai Várban, vagy az enyhén felázott füves talajon gyalogolni pár száz métert… Nem is gondolod, hogy rabolja majd az időtöket a séta egyik helyről a másikra.

Tapasztalatom szerint, a fentieket figyelembe véve…

… egy olyan esküvői kreatív fotózáshoz, melyet nem a kapkodás, rohanás jellemez, és a maximumot tudja nyújtani fotós és fotóalany, legalább másfél, két óra szükséges.

Ez idő alatt készül számos olyan kép, melyet szívesen fogsz viszontlátni esküvői fotókönyvedben, vagy fotóalbumodban. Ez idő alatt egy két pihenőre, frissítőre is van lehetőség. Nagy melegben ez is szempont.

3. Az esküvőtől eltérő napon is lehet beállított képeket készíteni?

Természetesen lehet. Ehhez azonban mindent másodszor is végig kell csinálnotok. Fodrász, smink, öltözködés.

Ezenkívül plusz költséget is jelenthet, ha a esküvői fényképészt, és az operatőrt kétszer kell mozgósítani. Van, aki kér ezért a szolgáltatásért plusz pénzt, akad aki nem kér.

Egy azonban biztos: Így mindenre több idő jut, és ez a végeredményen is biztosan meglátszik majd. A legfontosabb azonban az, hogy

… nem az esküvőtök napján kell ezzel foglalkoznotok megkímélve magatokat sok stressztől, és többet törődhettek egymással, a vendégekkel… jobban átélhetitek esküvőtök napját.

Én mindenképpen teszek egy voksot az esküvőtől eltérő napi kreatív fotózás mellett.

4. Melyik helyszín lenne megfelelő?

Egy szép parktól kezdve a műteremig sok helyszín alkalmas. Választhattok olyan helyszínt is amely valami miatt közel áll hozzátok.

Szolgálhat egy HOTEL, egy múzeum, akár könyvtár, vagy Csepel valamelyik gyártelepe is, mint, exkluzív helyszín.

Egy februári esküvő alkalmával előfordult már az is, hogy a vőlegény lakásán fotóztam, mert bármely szálloda elnöki lakosztályánál szebb volt a környezet.

A helyszín kiválasztásához kérheted a fotós tanácsát.

Járjátok be a kiválasztott helyszínt az esküvői fényképésszel együtt! Beszéljétek meg az elképzeléseket!

Mindenesetre, az esküvői beállított képek helyszínének kiválasztását ne hagyjátok az utolsó pillanatra!

5. Több helyszínen is lehet fotózni?

Halászbástya, Vajdahunyad vára… Ez csak idő, és időbeosztás kérdése. A több helyszínen készült képek változatosabbak, mintha csak egy parkban fényképeznétek.

Érdemes kalkulálni az ide-oda utazás idejével is, mert ennek hiányában dőlhet a terv.

A több helyszínre tervezett esküvői kreatív fotózás költség vonzatát érdemes előre egyeztetni a fényképésszel, nehogy meglepetés legyen.

6. Mi lesz, ha esik az eső?

A legoptimistább valószínűségszámítást figyelembe véve, ennek esélye 50%

Nagy kockázatot vállalsz, ha a szerencsében bízol.

Eső esetére legyen “B” terv!

Kérheted fényképészed tanácsát. Erre lesz ötlete. Egy műterem tuti megoldás, de vannak még helyszínek melyek alkalmasak. Sok helyen van tarifa, amelyért beengednek fotózni.
Mindenképpen legyen egy “kontakt személy”, akivel előre minden egyeztetésre kerül, és megtalálható a helyszínen, vagy lehet rá hivatkozni.

Amennyiben a fényviszonyok nem a legjobbak, egy-két hordozható stúdióvakuval, vagy állandó fénnyel minden megoldható. Kérdezz rá a fotósra, rendelkezik e ilyen eszközökkel. Szép dolog a természetes fény, de ha nincs, vagy van, de pocsék, jó szolgálatot tesz egy vakuszett.

7. Milyen stílusban készülhetnek a képek?

kreatív esküvői fotózás több stílus egy fotózáson

Különböző stílusú képek készíthetőek egy kreatív esküvői fotózás alkalmával.

E kérdés tisztázásának elmulasztása már számos csalódáshoz vezetett.

Érdemes tisztázni: mi a Ti elképzelésetek?A fényképész képes-e megvalósítani azt? Abban a stílusban dolgozik?

… a pár csalódott volt mert a képek dokumentarista (fotózsurnaliszta) stílusban készültek, a pár viszont művészi, (glamour) képeket szeretett volna.

… a fényképész csalódott volt, mert a legjobb tudása szerint dolgozott, de az anyag nem nyerte el a jegyespár tetszését.

Az referenciáinak megtekintése, és az egyeztetés kizárhatja a félreértéseket.

Fontos kérdés: egyéniségetekhez mi áll közelebb? Egy fotósorozat akkor hiteles, ha a pár is hiteles rajta. Illik a stílusukhoz, egyéniségükhöz. Kényszeredett mosoly, erőltetett testtartás, nem biztos, hogy jól érzitek magatokat fotózás közben. Ez “átjön” majd a képeken.

Szereted egyáltalán, ha fotóznak?

Néhány évvel ezelőtt egy gyönyörű kastélyszállóban fényképeztem egy párt. Rengeteg ötletem volt. A fotózás elején a vőlegény – aki nem is jött el az előzetes egyeztetésre – tájékoztatott, hogy neki semmi kedve az egészhez, tekintsem kelléknek. Ha kell, majd mosolyog. ….? Nem túl inspiráló hozzáállás egy esküvői kreatív fotózás kezdetén.

Sok esetben viszont kifejezett kérés a pár részéről, hogy a fotós “állítsa be” őket, mert szeretnék a lehető legelőnyösebb képet magukról.

8. Lehet-e fekete-fehér, szépia, és egyéb képeket készíteni?

A filmes világban sem ért véget a fotózás az exponáló gomb lenyomásával. Volt a labor munka. Minden fotó ez után érte el a végleges állapotot. A kreativitásnak határt szabtak a technika által nyújtott lehetőségek.

Manapság kizárólag a fényképész kreativitása, hozzáértése szab határt. Nem egyszer látok agyon utómunkázott képeket, de a kevesebb néha több.

Azt azonban mindenképpen érdemes előre tisztázni:

Az általad felkért fényképész képes-e olyan kreatív képek elkészítésére amelyek a Ti ízléseteknek, elvárásaitoknak megfelelnek. Vajon külön költséget számít fel majd ezért?

Összegezve:

Az esküvői kreatív fotózás a legtöbb pár számára nagyon fontos. Ha ti is így vagytok ezzel akkor beszéljetek át minden részletet a fotósotokkal. A fotózás nem csapható össze egy fél óra alatt. Biztosítsatok rá elég időt.

Készítsetek “B” tervet – akár a fotóssal közösen – rossz idő esetére.

Járjátok be a kiválasztott helyszínt a kijelölt napszakban.

Legyen segítségetekre valaki a násznépből.  Ne hívjatok mást, mert csak jópofizás lesz belőle 🙂

Legyetek türelmesek magatokkal szemben, és bízzatok meg a kiválasztott fotósotokban 😉

Névjegy Érczi László - esküvői fotós

2007-től foglalkozom hivatásszerűen esküvőfotózással, esküvői fotókönyvek készítésével. Számtalan jegyespár számára készítettem el esküvőjük emlékeit. A legszebb dolog az esküvőt követően, amikor családi fotózásra is engem kérnek a szülők, amikor egy kis jövevénnyel bővül a család.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..