Esküvői fotós referencia-képek

Amennyiben nem személyes tapasztalat alapján választasz fényképészt, akkor mindenképpen nézd meg az adott esküvői fotós referencia képeit. Természetesen ide mindenki az általa legjobbnak ítélt képeket teszi fel.

Ez bizonyos szempontból csapdát is jelenthet számotokra, de Ti nehogy beleessetek!

esküvői fotós referencia

Esküvői fotós referencia – nem árt, ha a kiválasztott esküvői fotós tudja produkálni a képei alapján elvárható tartalmi és technikai minőséget. Lényeg, hogy a Ti igényeitek szerint, nektek tetsző legyen a végeredmény.

Mire figyelj elsősorban egy esküvői fotós referencia anyagában?

Néhány esküvői fotós referencia profi modellek segítségével készül el. Ez a megoldás sok esetben nagyon “ütős” végeredményhez vezet. Nagyon szép, művészi vagy éppen extrém, vidám… “vicces” képek készülhetnek ilyenkor. Néha maga a helyszín is elérhetetlen egy sima kreatív fotózás céljára.

Mindez nem gond, kivéve ha valaki hamis képet próbál festeni vele arról, hogy mire számíthattok tőle. Sajnos egyre gyakoribb a kezdő esküvői fotósok körében, hogy egy workshop-on fotózott, hivatásos modellek bevonásával, és az oktató által megkomponált, és az ő elméleti tudását tartalmazó képanyagot tesznek fel weblapjukra. Megsértve egy csomó erkölcsi- és jogszabályt büszkén mutogatja sajátjaként a kolléga, hiszen a gombot ő nyomta meg.

Egy dolgot a fentiek után leszögezhetünk:

 Te és párod valószínűleg nem vagytok hivatásos fotómodellek.

Valószínű hogy a ti esküvői képeitek elkészültekor nem fog egy több fős stáb rendelkezésre állni, elősegítve az optimális megvilágítást, a ruha és a frizura tökéletes állapotát, ellenőrizve egy-egy beállítás legapróbb részleteit. Szinte biztos, hogy “fura” érzés lesz számotokra az, hogy egy-két órán keresztül fotóznak benneteket. Ez a fura érzés gyakran átjön a fényképezőgépen keresztül, ha nem sikerül ellazulni, természetesnek lenni.

A fentieket végiggondolva, egyáltalán nem mindegy, hogy a fotós képes lesz-e azt a tartalmi és technikai minőséget belevarázsolni a képekbe – annak ellenére, hogy ti földi halandók vagytok és nem fotómodellek – amit a referencia anyaga sugall. Csalódottak lesztek, ha a végén nem azt a képanyagot fogjátok kapni, amit a fotós referenciafotói alapján elvárhattatok volna tőle. Ezért egy-két dologra mindenképpen figyeljetek!

menyasszonyi csokord obás

Nem baj ha rendszerint megvannak a beszédes pillanatok

Hogyan kerülhető el a csalódás?

“Legfontosabb, hogy olyan esküvői fotóst válasszatok, aki emberileg szimpatikus és úgy érzitek, hogy könnyedén fogtok tudni vele együttműködni!”

A dolog ezután egyszerű. Kérdezzétek meg a fotóst, milyen körülmények között, és valódi jegyespárról készültek-e azok a képek amiket elétek tár a weben, vagy egy esküvői fotókönyv, Fine Art album lapjain. A válaszból kiderül (ne feltételezzük a legrosszabbat), hogy az ő teljesítménye, vagy egy stáb összeszokott munkája áll a képek mögött.

Az igazság kedvéért érdemes megemlíteni, hogy vannak olyan fotósok, akik esküvőre is egy ilyen stábbal mennek fotózni, de ez ki fog derülni az egyeztetés során. Ennek általában jelentős anyagi vonzata lesz, hiszen a stábot is meg kell fizetni. Azonban ez a ti döntésetek lehet, és nem érzitek magatokat becsapva utólag.

A teljes esküvői képanyag nem csak a kreatív fotózáson áll össze.

Az esetek túlnyomó többségében a jegyespár nem csak “beállított” képeket rendel. Készülődés, szertartások, vacsora, buli… ezekre az emlékekre is igény van, szinte minden esetben.

Ezeken a helyszíneken viszont már nincs lehetőség befolyásolni a történéseket és a fényviszonyokat. Tehát:

az évek meg a rutin 🙂 … és a szükséges technikai eszközök szükségesek.

Esküvői vacsora fotózás

A vacsora, vagy a lagzi körülményei fényviszonyai szinte minden esetben komoly kihívást jelentenek. Az esküvői fotós referencia képei között ezekre is fordíts figyelmet!

Egy templomban, vagy egy szórakozóhelyen a buli alatt a legritkább esetben vannak olyan viszonyok, hogy átlagos technikai eszközökkel, tapasztalatok nélkül szép, értékelhető fotókat lehessen készíteni. Megörökíteni azokat a pillanatokat, amelyek mindent elmesélnek az eseményekről, rólatok, az érzéseitekről. No meg a jelenlévő vendégekről.

Tehát, ha ezek a képek is fontosak számotokra akkor érdemes ilyen témájú képeket is megnézni a kiszemelt esküvői fotós referencia anyagából.

Kérjetek megtekintésre teljes esküvői anyagokat. Ezáltal betekintést kaptok arról, hogy mire számíthattok túl azon, amit a kiválogatott képek mutatnak az esküvői fotós referenciájában.

Érdekes módon ezzel a leshetőséggel nagyon kevés esetben élnek a párok.

esküvői fotós wikipedia

Névjegy Érczi László - esküvői fotós

2007-től foglalkozom hivatásszerűen esküvőfotózással, esküvői fotókönyvek készítésével. Számtalan jegyespár számára készítettem el esküvőjük emlékeit. A legszebb dolog az esküvőt követően, amikor családi fotózásra is engem kérnek a szülők, amikor egy kis jövevénnyel bővül a család.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..