10 ok, amiért az esküvői fotós a jó választás az ismerősöd helyett.

10 millió esküvői fotós országa vagyunk… viccesen hangzik de az tény, hogy amióta bárki kezébe kaparinthat egy fényképezőgépet, mondhatja magáról, hogy ő egy esküvői fotós. És általában mindenkinek a környezetében van valaki, aki ügyesen bánik a fotómasinával. Ennek ellenére nem biztos, hogy bölcs gondolat életetek legboldogabb napjának megörökítését olyan valakire bízni aki nem rendelkezik gyakorlattal e téren. Még akkor sem ha ingyen ténykedik… talán leginkább akkor nem, hiszen semmit sem várhatsz el attól aki ingyen dolgozik.

esküvői fotós budapest

Egy hivatásos esküvői fotós nem okoz csalódást… kivéve ha… csak mondja magáról, hogy az.

Annak ellenére, hogy valaki ügyes természetfotós, remek portrékat készít, vagy “a nővérem gyerekeiről is olyan jó  képeket készített…”, nem biztos, hogy egy esküvő pergő eseményeit —gyakran rohanás közben, rossz fényviszonyok között— az igényeknek megfelelően képes lesz megörökíteni.

Nézzünk néhány okot, mely talán meg sem fordult a fejedben! Miét érdemes fotográfusra bízni?

1. Referenciái alapján meggyőződhetsz arról, kire bízod a dolgot.

Előre láthatod milyen minőségben, stílusban dolgozik. Akár több esküvő anyagát is megnézheted, meggyőződhetsz arról, hogy nem csak “elsült a keze” egy alkalommal.

Megnézheted az utómunkázott képeit, mennyire kreatív.

Mennyire egyezik az igényeiddel, amit csinál. Igényes az általa készített anyagot illetően?

2. Ismeri az esküvő menetét.

Tisztában van vele, hogy a szertartás mely szakaszában mi történik. Mikor jön el a pillanat, amikor várhatóan szeretettel fogsz párodra nézni. Melyik mondatnál kezdi el az örömanya a könnyeit törölgetni. Honnan lehet a legjobb képeket készíteni a gyűrű felhúzásáról. Számos dolgot említhetnék még, mellyel egy éppen arra felkért barátod, ismerősöd nem lesz tisztában, mert sohasem látta közelről, mi történik a ceremónia alatt.

3. Kommunikál és együttműködik a többi esküvői szolgáltatóval.

Életed legboldogabb napján nem fog számodra értelmetlen kérdésekkel háborgatni, hanem az esküvőszervezőt, vőfélyt, ceremóniamestert, főpincért háborgatja problémáival, kérdéseivel. Mindenki mást, de nem Téged és Párodat!

4. Rendelkezik a szükséges szakmai tapasztalattal.

Az egész fényképezés a megfelelő fényekről, a megvilágításról és a képek által visszaadott hangulatról, érzésről szól. Bárki képes megnyomni a fényképezőgép exponáló gombját. A gyakran nem megfelelő környezeti fényeket is képes bárki munkára bírni? Bizonyosan nem. Ehhez rutin, tapasztalat szükséges.

Gyakran látni templomban, házasságkötő teremben, vagy a lakodalomban készült képeket ahol nem látszik a háttér egyáltalán, vagy teljesen narancssárga a háttérfények által megvilágított részletek, emberek színe. Aki csak automata módban használja a gépét és a vaku fényét sem színezi a környezeti fényekhez (izzó, neoncső stb.) annak esélye sem lesz olyan képeket készíteni, melyeken a háttérfények hűen visszaadják az adott helyszín hangulatát.

Ki ne látott volna szabadtéri fotókon, árnyékos arcokat, sötét szemgödröket, melyek némi “derítő vakuzással”, vagy megfelelő beállítással elkerülhetőek lettek volna.

Egy hivatásos, eleméletben is felkészült fotós rendelkezik megoldással a fenti problémákra.

És egy szintén nem elhanyagolható szempont:

Egy felkészült esküvői fotós gépében nem merül le az akkumulátor, és nem telik meg a memória kártyája,  éppen amikor a gyűrűt húzod párod ujjára, vagy elcsattan a hitvesi csók. Előre gondoskodik arról, hogy ilyen véletlenül se történjen meg. Ugyanis mérhetetlenül fél a menyasszony haragjától. 🙂

5. Rendelkezik a megfelelő, professzionális technikai eszközökkel.

Egy hivatásos esküvői fényképész nem belépő szintű (amatőr) tükörreflexes géppel dolgozik. Az ő gépe a fél-profi, vagy profi kategóriába sorolható. Amennyiben tudod a típusát, mert megkérdezed, Te is utána tudsz nézni annak – ha érdekel -, hogy a kiszemelt fényképész melyik gépet használja. Ehhez nem kell, hogy ismerd az összes típust. Az interneten nagyon gyorsan kideríthető, hogy ki mivel dolgozik. Az objektívek, vakuk…  minden kideríthető könnyedén.

Érdemes ezekről tájékozódni egy kicsit. Ha autót veszel, akkor is tájékozódsz a típusokról, évjáratokról, árakról. Hidd el megéri az időráfordítást! Amennyiben esküvőszervező ajánlja az adott esküvői fotóst, akkor az rendszerint garancia  a minőségre, és az eszközökre.

6. Rendelkezik a szükséges probléma megoldó képességgel.

Esik az eső a kreatív fotózáskor. A kiszemelt helyszínen éppen szabadtéri koncertet tartanak. Számos probléma adódhat. Nos érdemes előre felkészülni, mi legyen a “B” terv! Ne pont Te légy akinek ezt meg kell oldania! A pozitív hozzáállás sajnos nem mindig elég. Jól jön néhány hordozható stúdióvaku, hogy bárhol megteremthesse a megfelelő körülményeket.

Műtermi fotózás, exkluzív helyszínek, melyek védettek az esőtől… Van megoldás ezekre a helyzetekre is. Persze némi szervezőmunkát is igényel a dolog. Helyismeret nélkül érdemes egy helyszínbejárást is betervezni a fotóssal karöltve.

Én már varrókészletet is hordok magamnál, mert néha leszakad a menyasszonyi ruha valamelyik gombja. Sőt, már a törött ruha abroncs javításához is értek. 🙂

7. Rendelkezik tartalékfelszereléssel.

A technika ördöge mindig gondoskodik a kellemetlen pillanatokról. Egy esküvői fotós felkészült az ilyen esetekre. Tartalék fényképezőgép, objektív, vaku. Az amatőr fotográfus rendelkezik ezekkel? Nem hinném.

Nekem két alkalommal halt meg a kezeim között fényképezőgép, és nem fogod elhinni… mind a kétszer egy-egy esküvőn. Bizony jól jött a tartalék, és nem kellet egyik vendég kezéből sem kirángatnom a gépet, hogy legyenek fotók az aktuális eseményről. (Halottam egy esetről, amikor a felkért “fotós” jobb híján ezt találta ki.)

8. Képes megfelelő színvonalú utómunkát, retusálást végezni.

Pattanások, ráncok. A legénybúcsút (vagy leánybúcsút) követő szem alatti árnyékok. Egy felkészült fotós nem teszi fel a kezét a megadás jeleként, amikor megkéred, hogy retusáljon ki néhány képet. Szeretnél néhány különleges hatású fotót is az albumban látni? Ez sem jelenthet problémát. Akkor sem néz rá értetlenül, ha egy exkluzív kivitelű fotókönyvet szeretnél rendelni, az egyébként szép képekből! Minden évben kapok megbízást olyan pároktól esküvői fotókönyv készítésre, ahol a választott fotós ne volt képes megfelelni a feladatnak.

9. Határidőre, és az elvárt minőségben készül el az anyaggal.

Nem húzza, halasztja az átadást, hivatkozva mindenféle indokra, hiszen köti őt a vállalt határidő. Esze ágában nincs késni, hiszen arra számít, hogy majd Te megelégedéssel ajánlod őt annak az ifjú párnak, aki a Te ismeretségi körödben legközelebb esküvőre készül. Legjobb reklám a személyes ajánlás, ezt minden esküvői fotós tudja!

10. Végül a legfontosabb:

Mivel fizetsz a szolgáltatásért elvárhatod, hogy minden a Te igényeid szerint történjen. Nem szívességet kérsz, hanem fizetsz érte! Nem fogsz csalódást érezni amiatt, mert nem azt kaptad amire számítottál. Egy hivatásos esküvői fotós nem engedheti azt, hogy csalódott légy.

link

Névjegy Érczi László - esküvői fotós

2007-től foglalkozom hivatásszerűen esküvőfotózással, esküvői fotókönyvek készítésével. Számtalan jegyespár számára készítettem el esküvőjük emlékeit. A legszebb dolog az esküvőt követően, amikor családi fotózásra is engem kérnek a szülők, amikor egy kis jövevénnyel bővül a család.

Egy hozzászólás

 1. Kövesdi Gábor

  Üdvözlöm, László!
  Amatőr fotós lévén, élvezettel olvastam az írásást, és annyira rávilágított a lényegre, hogy azonnal lemondtam egy rokon felkérését, az esküvői fotózásra. Bár az évek folyamán szert tettem némi rutinra, és felszerelésem is alkalmas lenne a feladatra.
  DE ÖNNEK IGAZA VAN! Az egész esemény felelősségét, és buktatóit átgondolva, én is, egy hozzáértő profit ajánlottam.
  Kívánok sok megrendelőt, és szép fényeket!
  Üdv: Gábor!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..