A műtermi esküvői fotózás nem trendi?

Műtermi esküvői képek

Miért nem divat manapság a műtermi esküvői fotózás?

Gyakran elgondolkodom ezen amikor, egy párnak felajánlom és mereven elutasítják a lehetőséget. Manapság gyakorlatilag senki nem kéri.

A legfőbb ok az lehet, hogy az egész “műanyagnak” tűnhet számotokra? Egy műteremben semmi sem természetes semmi sem megszokott annak, aki esetleg életében először látogat el oda. Azonban tapasztalatból tudom, hogy ez csak egy múló állapot. A környezet hamar megszokható. A fő ok  talán:

Nem szeretem, ha beállítgatnak, ha megmondják hogyan tartsam magam!

Ez gyakran elhangzik érvként. Azonban ki kell, hogy ábrándítsalak benneteket. Minden valamira való fényképész, aki embereket fényképez, igenis BEÁLLÍTJA a fotóalanyát. Nem csak a műteremben, hanem bármilyen  helyszínen. Nincsenek SPONTÁN képek. Legalábbis az esküvői kreatív fotózás területén.  Egy szabadtéri kreatív fotózás esetén sem. Akárki akármit állít, maximum spontánnak látszik. És ez így van jól. Gondolj csak bele: hiszen TUDOD, hogy fényképeznek, tudod, hogy minden mozdulatodról kép készülhet. De spontánnak tűnő kép készülhet, ha fotósotok megfelelő instrukciókkal lát el.

Miért érdemes, és kell beállítani valakit a kamera előtt?

A beállítás nem az jelenti, hogy tőletek idegen, trendi divatmodellek által gyakran alkalmazott pózokba “kényszerítenélek”. Viszont mindenképpen érdemes megkeresnünk az a számodra előnyös beállítást, ami nem idegen tőled, esetleg karcsúbbnak látszol vagy, kevésbé hangsúlyos valami amivel nem vagy kibékülve.

Az emberek túlnyomó többségének halvány elképzelése nincs arról, hogyan álljon a kamera elé. Mitől lenne? Persze a legtöbben szeretnének úgy festeni a képen mint egy hollywoodi sztár. De nem tudják, hogy saját adottságaik mellett az adott helyzetben hogyan készülhetnek előnyös képek. Például, ha van egy kis tokád, éppen csak 🙂 , figyelni fogom nehogy behúzd az állad, mialatt fotózlak.

A beállítások teljes hiánya miatt előfordulhatnak, a valódinál nagyobbnak tűnő tokák, szélesebb derekak, túl magas homlok, “kifordult” szemek, stb. Ilyenkor Te, mint a fényképészet rejtelmeiben járatlan fotóalany, nem fogod tudni miért nem tetszik igazán a rólad készült kép. Hiába a tökéletes megvilágítás, kompozíció.

Számos előnye van egy műtermi esküvői kreatív fotózásnak, a megvilágítás területén is. Könnyű megteremteni a kívánt fényeket, hangulatot varázsolni egy képre, az utómunka nélkül is.

Műtermi esküvői beállított képek

Természetesen a fentiek egy szabadtéri fotózás esetén is megoldhatóak.

Viszont sokakat zavarni szokott, hogy mások is látják “munka” közben. Valamint nagyon befolyásolja a hangulatot, a megvilágítást egy két dolog. Például a kánikula, eső, erős szél igencsak rá nyomhatja bélyegét a végeredményre.

Miden esetre, ha esküvőtök napján az időjárás nem alkalmas a kültéri esküvői képek készítésére, bátran kérjétek a műtermi esküvői fotózást!